Yılda bir kontrol hayat kurtarıyor
Her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde ulusal ve uluslararası örgütler tarafında yürütülen birçok çalışma, toplum bilincini arttırmak ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek üzere yapılıyor.
Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanseri, kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olarak biliniyor. Bu özellikle prostat kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirerek hastalara yol göstermek üzere kurulan ‘Prostat Kanser Derneği’ de, ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde erken teşhis için önemli uyarılarda bulunuyor.
Prostat Kanseri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, son yıllarda gelişen tanı ve tedavi yöntemlerine rağmen bireysel önlem ve farkındalığın yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.
Doç. Dr. Ahmet Tunç Özdemir; ‘Prostat kanseri, erken teşhis edilebilen ve erken teşhisin getirdiği avantajlarla, gelişen yeni ve modern tedavi yöntemleri sayesinde kanser hastalığı tedavi edilirken çok çekinilen fonksiyon kayıpları da gelişmeden kanserden kurtulma şansı yüksek bir hastalıktır. Günümüzde dünyanın her yerinde erkelere rutin olarak uygulanan serum PSA ve 1 dakikalıkrektal prostatmuayenesi,erken evre tümörlerin yakalanmasına olanak verirken prostat kanserine bağlı ölümlerde de belirgin bir düşüş sağlıyor. Maalesef ülkemizde hala sosyal çekinceler ve fonksiyon kaybı olacağı kaygıları ile doktora başvurularda gecikmeler olmakta ve bu da erken teşhis ve modern tedavi yöntemlerinin getirdiği avantajların kaçmasına neden olmaktadır. ’
Kırk yaşından itibaren temel PSA taramasının başlatılması gerektiğini belirten Prostat Kanseri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Tunç Özdemir; ‘Kırk yaş üzeri bütün erkekler kanda PSA tetkiki ile beraberyılda birkezprostat muayenesi yaptırmalı. Ayrıca olası risk faktörlerini ve belirtileri bilmek erken teşhis için büyük kolaylık sağlıyor. Bu anlamda unutulmamalıdır ki, erken evrede ve tedavide başarının ilk basamağı bilinçli ve bilgili olmaktır’ dedi.
Dr. Özdemir verdiği bilgilerin yanında www.prostatkanseridernegi.org ‘dan kişilerin kendi kendine yapabileceği online testlerin, doktora başvurma ihtiyaçlarını belirlemede belirleyici bir faktör olduğunun altını çiziyor. Risk faktörleri ve belirtiler açısında ise aşağıdaki noktalara dikkat çekiyor;
Ailesinde, özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri öyküsü bulunanların risk grubu oldukça yüksektir.
Yaşla beraber prostat kanseri gelişme riski artar.
Hormonal etkiler, aşırı testosteron, hormon bağımlı prostat kanserini teşvik eder.
Diyette kırmızı et ve doymuş yağ ağırlıklı beslenmenin ve obezitenin prostat kanseri ile ilişkili olduğu düşünülür.
İdrar yapmaya başlama güçlüğü veya yapamama,
Az miktarda ve kesik kesik idrar yapma,
Geceleri sık idrara çıkma ihtiyacı,
Sertleşmede güçlük ve ağrı,
İdrar veya menide kan görülmesi,
Sırt bölgesi, kalçalar veya üst uyluklarda ağrı ya da hareket güçlüğü gibi belirtilerin birinin dahi görülmesi halinde hemen doktora başvurulmalıdır.
Yayınlanan Mecralar
http://www.hurriyet.com.tr/saglik-yasam/25705467.asp
http://www.ntvmsnbc.com/id/25495854/
http://www.sondakika.com/haber/haber-4-subat-dunya-kanser-gunu-5610742/
http://www.haber5.com/ailesaglik/kanser-icin-1-dakika-yeterli
http://yurthaber.mynet.com/istanbul-haberleri/4-subat-dunya-kanser-gunu-1263702
http://www.haber3.com/4-subat-dunya-kanser-gunu-haberi-2458603h.htm
http://yenisafak.com.tr/saglik-haber/kanser-icin-1-dakika-yeterli-31.1.2014%20-614974