Skip to main content
Prostat kanseri tümör evre ve derecelendirmesi ne demektir?

Prostat kanseri tümör evre ve derecelendirmesi ne demektir?

Prostat kanseri tümör evre ve derecelendirmesi ne demektir? Prostat kanseri tümör evre ve derecelendirmesi ne demektir?
Prostat kanseri tümör evre ve derecelendirmesi ne demektir?

TÜMÖR DERECESİ NEDİR?

Eğer alınan biyopsilerde prostat kanseri saptanırsa patolog tarafından kanserli doku derecelendirilir. Bu sınıflandırma, tümörün ne kadar hızlı büyüyeceğinin ve yayılacağının öngörülmesini sağlayan bir ölçüttür. En yaygın derecelendirme sistemi Gleason Skorlama Sistemidir. Bu skor aralığı 2 ila 10 arasındadır. Tümörün derecesini belirleyebilmek için, patolog biyopsiden alınan her bir doku parçasına puan verir ve Gleason toplam skorunu belirlemek için en yaygın iki değerin toplamını belirtir. İki ile dört arasındaki skorlar düşük agresiflik (yayılma ihitmali) göstermesine rağmen biyopsiyi takiben bu değerler neredeyse hiç görülmez. En düşük skor genellikle 5 olarak bulunmuştur ve sonuç olarak en az agresif skor olarak tanımlanır. Gleason 6 skoru daha agresiftir. Gleason 7 skoru daha da yüksek agresiflik gösterir. Bu skorlar iki şekilde gelir. Daha yüksek agresiflik derecesinde bir tümörün bulunması sebebiyle toplam Gleason skoru 4+3 tümör, 3+4 tümöründen daha agresiftir. Gleason 8, 9 ve 10 skor tümörleri en agresif olanlarıdır. Bunlar genellikle bulunduğu alanda yayılmış olurlar (Resim 3). Gleason skorunuzla ilgili doktorunuzla konuşmanızı öneririz

Prostat kanseri tümör evre ve derecelendirmesi ne demektir?

TÜMÖR EVRESİ NEDİR?

Tümör evresi kanserin boyutunu ve yayılmasını gösterir. Diğer tümörlerde de olduğu gibi prostatın sadece küçük bir kısmında olan kanserin, prostatın tümüne yayılmış olan kanserden daha fazla tedavi edilebilme şansı vardır. Aynı şekilde prostatın sadece içinde olan tümörün, prostatın dışına yayılmış olan tümörden daha fazla tedavi şansı vardır. İlaveten, lenf düğümleri ya da kemik gibi prostattan uzak yerlere yayılmış olan kanserlerde tedavi sonuçları en başarısızdır. Tümör evrelemesi için kullanılan sistem TNM sistemidir (Resim 4). ‘T’ Tümörün boyutu, ‘N’ Lenf Düğümleri ve ‘M’ Metastaz (Kanserin uzak organlara yayılımı) olarak tanımlanır. Lokal prostat kanseri T1a-c olarak tanımlanır ve bu grupta yapılan parmakla makattan muayene ile prostatın normal olması anlamına gelir. T2a-c aşaması parmakla makattan muayene ile prostatın normal olmadığı fakat prostatın dışında da kanser belirtisinin olmadığı anlamına gelir. N0 aşamasında, prostat alanı içindeki lenf düğümlerine sıçrayan kanser belirtisi olmadığını gösterir. M0 aşamasında, tümör metastaz (prostattan uzak organ yayılım) belirtisi yoktur. Eğer kanser lenf düğümüne yayılıyorsa N1 ve/veya metastaz için M1 olarak belirtilir.

Prostat Kanseri Derneği
Prostat Kanseri Derneği olarak amacımız; Erkek sağlığı, Üroloji hastalıkları ,Prostat Hastalıkları, Prostat kanseri ve diğer ürolojik tümörler konusunda her türlü eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunulması, ülkemizde prostat kanserinin tedavisi için en etkin korunmanın sağlanması, bu olgular için ülkemizdeki ve yurt dışındaki tıbbi yenilikler ile uygulamaları takip ederek bunlar hakkında ülkemizde halkımızın bilgilendirilmesi. Prostat kanseri ve diğer ürolojik tümörler ile ilgili tüm konularda araştırma yapmak, yapılan bilimsel araştırmalara destek vermek ve toplumu bilgilendirmek. Ayrıca erkeklerdeki ereksiyon kusuru ve idrar kaçırma problemlerinin çözümü hakkında toplumu bilgilendirmektir.
Çubuklu mah. Vatan cad. No.26 Kavacik Beykoz İstanbul TÜRKİYE
©2022 Prostat Kanseri Derneği. Tüm Hakları Saklıdır. PROSDER-12022022v01