Skip to main content

“Kanser, ruhsal dengeyi de etkiliyor”


“Kanser, ruhsal dengeyi de etkiliyor”
“Kanser, ruhsal dengeyi de etkiliyor”

Prostat Kanseri Derneği Başkanı Hüseyin Lüleci, kanserden dolayı depresyon ve anksiyete yaşayan, buna bağlı olarak aile, sosyal ve iş yaşamı etkilenen hastalara, psikiyatri tedavisi önerdi.

Prostat Kanseri Derneği Başkanı Hüseyin Lüleci, yaptığı yazılı açıklamada, kanserle yüzleşme esnasında yaş, eğitim durumu, kişilik özellikleri, kanserin evresi, iş, evlilik, yaşam koşulları, sosyal güvenlik durumu ve çevresel desteğin varlığı veya yokluğu gibi değişkenlerin, kişinin ruhsal durumu üzerinde önemli etkilere neden olabildiğine değindi.

Kanser hastalığının fiziksel dengeye verdiği zararın, giderek ruhsal dengeyi de etkilediğine işaret eden Lüleci, ruhsal dengedeki bozulmalar sonucunda sıkça görülmeye başlanan durumları “yas tepkisi”, “yalnızlık”, “uyum sorunları”, “öfke”, “inkar”, “suçluluk”, “çökkünlük”, “bağımlılık”, “kaygı” ve “saldırganlık” şeklinde sıraladı.

Dr. Hüseyin Lüleci

Lüleci, bilimsel çalışmalara göre, kanser sürecinde kadınların erkeklerden daha fazla etkilendiğini, kanserin, fiziksel ve psikolojik açıdan kadınların yaşam kalitelerini daha fazla düşürdüğünü aktardı.

Prostat kanseri hastalarının özellikle tedaviye karar vermekte güçlük yaşayabildiğine dikkati çeken Lüleci, şu bilgileri paylaştı: “Tedavi sonrasındaki yaşam kalitesiyle ilgili en önemli kaygı kaynağı cinsel hayat. Hastalar tekrar cinsel hayatı olup olamayacağı konusunda yoğun endişe yaşıyor. Sertleşme bozukluğu gelişen hastaların büyük çoğunluğunun depresyona girdiği görülüyor. Bu aşamada ürologların önerilerinin yanı sıra psikiyatrik destek ile anksiyete ve depresyonları tedavi ediliyor. Kanserden dolayı depresyon ve anksiyete yaşayan, buna bağlı aile, sosyal ve iş yaşamı etkilenen hastalara psikiyatri tedavisi öneririm. Çünkü ruhsal durumun düzelmesi kanserin tedavisini de olumlu etkileyecektir. Ancak en önemlisi kanser için doğru tedaviyi bulmalarıdır. Bu konuda prostat kanseri tedavilerinde öne çıkan HIFU, diğer cerrahi girişimlere göre kanseri etkin bir şekilde tedavi ederken, hastada kaygı ve depresyona sebep olabilecek cinsel yan etkileri de en aza indirir. Bu nedenle erkeklere 40 yaşından sonra düzenli PSA kontrolü ve ürolojik muayene yaptırmalarını ve kanser tespit edilirse kanseri etkili bir şekilde tedavi ve yan etkileri minimum düzeyde olan modern tedavilerden faydalanmalarını öneririm. Bu tedavilerde kesik ve delik olmaması, radyasyona maruz kalınmaması, hastanede uzun kalma sürelerinin kısaltılması gibi avantajların yanında cinsel yan etkilerin de en aza indirilmesi söz konusu oluyor.”


Yayınlanan Mecralar

http://www.ntvmsnbc.com/id/25513684/
http://www.haber7.com/saglik/haber/1153868-kanser-ruhsal-dengeyi-de-etkiliyor
http://www.radikal.com.tr/saglik/kanser_ruhsal_dengeyi_de_etkiliyor-1190235

Yayın Tarihi: 05 Mayıs 2014

Prostat Kanseri Derneği
Prostat Kanseri Derneği olarak amacımız; Erkek sağlığı, Üroloji hastalıkları ,Prostat Hastalıkları, Prostat kanseri ve diğer ürolojik tümörler konusunda her türlü eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunulması, ülkemizde prostat kanserinin tedavisi için en etkin korunmanın sağlanması, bu olgular için ülkemizdeki ve yurt dışındaki tıbbi yenilikler ile uygulamaları takip ederek bunlar hakkında ülkemizde halkımızın bilgilendirilmesi. Prostat kanseri ve diğer ürolojik tümörler ile ilgili tüm konularda araştırma yapmak, yapılan bilimsel araştırmalara destek vermek ve toplumu bilgilendirmek. Ayrıca erkeklerdeki ereksiyon kusuru ve idrar kaçırma problemlerinin çözümü hakkında toplumu bilgilendirmektir.
Çubuklu mah. Vatan cad. No.26 Kavacik Beykoz İstanbul TÜRKİYE
©2022 Prostat Kanseri Derneği. Tüm Hakları Saklıdır. PROSDER-12022022v01