Prostat neden büyür?

Prostat neden büyür? Prostat neden büyür?
Prostat neden büyür?

Prostatın en yaygın hastalığı olarak ifade edebileceğimiz selim yani kanser olmayan prostat büyümesi genellikle 40lı yaşlarından sonlarından itibaren başlayan ve hemen hemen her erkeğin başına gelebilecek bir durumdur. Ancak her erkeğin başına gelmekle birlikte bu büyüme fazı büyüme süreci hepsinde aynı hızla büyümediğinden aynı şikayetlere aynı yaşlarda sebep olmayabilir. Bazen küçük yani mesela 40 gr kadar bir prostatın sonda takmayı gerektirecek kadar ağır şikayetler yapması yanında bazen 150 gr bir prostatın hiç şikayet yaratmadığı da görülebilir. Dolayısıyla önemli olan, bir takım şikayetlerle hastanın hekime başvurması ve prostatının araştırılarak durumun incelenmesidir.

Prostatın büyümesine neden olan faktörler sorulduğunda hep hormonal faktörler sayılmaktadır. Yani belli bir yaştan sonra insan vücudunda erkek ve kadın hormonlarının dengesinde bir değişiklik olmakta ve bu hormon dengesine duyarlı olan prostat bezindeki hücreler büyümeye başlamaktadır. Çok sık sorulan bir soru da ayakta işemenin prostat büyümesine sebep olup olmadığıdır. Kesinlikle böyle bir ilişki yoktur. İnsan ne kadar yanlış davransa, ne kadar olumsuz şeyler yese içse hayatı ne kadar düzensiz yaşasa da prostatın büyüyüp büyümeyeceğini etkileyemez. Bunlardan biri de ayakta işemedir. Ayakta işemenin başka zararları olabilir. Mesanenin, idrar torbasının tam boşalmaması gibi mesela, içerde artık idrar kalması gibi zararları olabilir. Ancak prostat büyütücü bir etken değildir.