Prostat büyümesi nedir?

Prostat büyümesi nedir? Prostat büyümesi nedir?
Prostat büyümesi nedir?

Prostat her erkekte var olan, idrar kesesinin tam çıkış noktasında yer alan ve genç erişkin erkeklerde 15 ile 20 gr ağırlığında olan bir salgı bezidir. Prostatın önemi, salgıladığı maddeler içerisinde hem meni dediğimiz spermanın çoğunu oluşturan sıvının salgılanmış olması hem de bu sıvı içerisinde spermlere yani tohum hücrelere canlılık ve hareketlilik kazandıran bir takım maddelerin olmasıdır. Dolayısıyla prostat olmasa yada prostat salgısı olmasa sperm hareketi olmayacağından çocuk sahibi olmak mümkün olmayacaktır. Ancak doğrudan doğruya cinsel aktiviteyle bir ilişki yoktur.

Prostat bezi dışarıdan bakıldığında bir kabuk, kapsül diye ifade ettiğimiz bir sınırlayıcı zarfı, zarı olan ve dışarıdan bakıldığında kestane yada mandalinaya benzetilen 15-20 gr ağırlığında bir organdır. Şu şekilde iç kesitine baktığımızda salgı bezlerinden oluşan gözenekli süngersi bir yapıya benzetilebilir. Bu organın yani prostatın en önemli 3 rahatsızlığı vardır. Orta yaşlardan başlamak üzere prostatın iltihapları, selim büyümesi ve kanseri. Prostat büyümesi bunlar içerisinde en sık görülen ve genellikle 40 lı yaşların sonlarından itibaren başlayarak idrar şikayetlerine sebep olan yaygın bir hastalıktır.

Prostat nedir?